Surse externe de recrutare a personalului

Atat administratorii micilor companii cat si managerii companiilor mai mari sunt mult mai atenti atunci cand pentru a solutiona probleme de suprasolicitare a personalului existent sau de lipsa  unor specialisti in noile domenii in care firma se dezvolta este necesar sa se aduca personal din afara firmei decat atunci cand totul se poate rezolva cu personalul existent. Este absolut normal, fiindca aducerea unor oameni noi in firme presupune si niste riscuri.

Intrebarea pe care multi si-o pun este: care este cea mai buna sursa externa de recrutare a personalului?
Inainte de a incerca sa gasim un raspuns la acesta intrebare trebuie mai intai sa vedem care sunt aceste surse externe.

In general sursele cu cele mai mari sanse de a produce rezultate bune sunt:

Candidaturile directe – cei ce se prezinta din proprie initiativa la sediul firmei (sau expediaza prin posta un CV insotit de o scrisoare de intentie), cautand un loc de munca si oferindu-si serviciile sunt cea mai rapida si mai ieftina sursa externa de recrutare a personalului.

Referintele angajatilor – de multe ori chiar angajatii firmei realizeaza cel mai bine serviciul de promovare a posturilor de munca vacante existente si contribuie la identificarea candidatilor potriviti. Referintele angajatilor sunt o sursa de recrutare rapida si relativ ieftina. Candidatii proveniti din aceasta sursa prezinta garantii morale suplimentare si sunt in general stabili.

Candidati gasiti prin anunturi de recrutare – indiferent ca este vorba de anunturi de recrutare online sau anunturi in presa scrisa, radio sau TV, este metoda care asigura accesul la un grup mare de potentiali candidati si care mai ales in conditii de criza permite asigurarea unei baze largi de selectie.

Agentiile de plasare a fortei de munca – este o solutie costisitoare dar reprezinta o varianta foarte buna mai ales atunci cand este vorba de posturi manageriale sau posturi de experti cu inalta calificare.

Agentii publice de ocupare a fortelor de munca – solutia este ieftina dar in general da rezultate bune atunci cand se vizeaza personal cu calificare medie sau personal necalificat.

Unitati de invatamant publice sau private – absolventii scolilor profesionale, liceelor si universitatilor reprezinta o sursa importanta pentru marea majoritate a companiilor. Singurul dezavantaj este dat de faptul ca in general tinerii absolventi trebuie instruiti suplimentar pentru a avea rezultate bune in posturile in care se angajeaza.

Analizand aceste variante ne vom da seama ca nu exista „cea mai buna sursa de recrutare”. Solutia la care managerul sau managerii unei companii trebuie sa apeleze depinde de domeniul de activitate, de tipul postului, de nivelul de calificare cerut, de numarul de locuri de munca vacante si de bugetul disponibil pentru activitati de recrutare din surse externe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s